00000000000000000000000000000000139504000606PhotoA.jpg

آينه جم |؛ سال 1359 بود که پالایشگاه فجر جم طراحی شد و درست 10 سال بعد، یعنی 1369 این پالایشگاه با ظرفیت 85 میلیون مترمکعب به بهره‌برداری رسید.

به گزارش آينه جم،  پالایشگاه گاز فجر که در شهرستان جم از توابع استان بوشهر واقع شده، در فاصله 265 کیلومتری از مرکز استان و 65 کیلومتری از منطقه عسلویه قرار دارد و در مقایسه با بیشتر شهرهای استان بوشهر، از آب و هوای معتدل‌تری برخوردار است و ساکنان محلی، این منطقه را منطقه ییلاقی شهرستان جم می‌خوانند.

به دنبال توسعه مصارف گاز در کشور و سیاست جایگزینی گاز با سایر فرآورده‌های نفتی، پالایشگاه فجر جم افزایش ظرفیت داد و در 1379 حجم گاز تولیدی این پالایشگاه با کمک از مخزن نار و کنگان به 110 میلیون مترمکعب در روز رسید.

بعد از این افزایش ظرفیت بود که پالایشگاه فجر جم از لحاظ تأمین گاز مصرفی کشور، رتبه نخست را تا 1384 به خود اختصاص داد، پس از راه‌اندازی فازهای جدید مجتمع گاز پارس جنوبی، پالایشگاه فجر جم با تأمین 25 درصد از گاز مصرفی کشور، در جایگاه دوم قرار گرفت.

در 1389 ظرفیت پالایشگاه بار دیگر افزایش یافت و این بار با کمک گرفتن از پالایشگاه چهارم مجتمع پارس جنوبی، ظرفیت تولیدی پالایشگاه به 125 میلیون مترمکعب در روز رسید که این میزان تا به امروز افزایشی نداشته است.

پروژه‌های در دست اقدام پالایشگاه گاز جم

پروژه‌محور بودن پالایشگاه فجر جم، شاید لقب مناسبی برای این پالایشگاه محسوب شود زیرا قدمت پالایشگاه و نیاز به توسعه آن، این لقب را به پالایشگاه داده است.

حسین شمشیری، مدیر مهندسی و توسعه پالایشگاه، در این خصوص می‌گوید: 80 پروژه پژوهشی، عملیاتی و زیست‌محیطی در دست اقدام را می‌توان از اقدامات جانبی نه‌تنها برای توسعه پالایشگاه، بلکه شهرستان جم نیز دانست.

جاده‌سازی

یکی از این پروژه‌های مهم را می‌توان پروژه جاده‌سازی دانست که به دلیل برقراری ارتباط شهرستان جم به پالایشگاه، از اهمیت بالایی برخوردار است. این پروژه که در راستای مسؤولیت‌های اجتماعی صورت گرفته، به دلیل پیچ و تاب‌های زیاد مسیر، فازبندی شده است.

شمشیری می‌گوید: کل پروژه به طول 26 کیلومتر در 3 فاز تدوین‌شده است در حال حاضر، فاز اول به طول 5 کیلومتر به دست پیمانکار بومی در حال انجام است.

نکته قابل توجه در این پروژه از بن‌بست درآمدن برخی روستاهای منطقه و تسهیل ارتباط پالایشگاه با شهرک‌های مسکونی جم است. جاده استاندارد و راه بیش از 10 روستای بن‌بست نیز باز می‌شود این پروژه همچنین از 12 دهنه پل تشکیل می‌شود و عرض جاده 25 متر است.

مدیر مهندسی و توسعه پالایشگاه گاز جم در ادامه گفت: این پروژه با هزینه 17 میلیارد تومان و در مدت‌زمان 16 ماه قرار است به بهره‌برداری برسد که از آبان 1394 شروع به کارکرده و تاکنون پیشرفت خوبی داشته است.

از دیگر مزایای این پروژه، کاهش هزینه‌های جاری، استانداردسازی فاصله جاده و از همه مهم‌تر اشتغال‌زایی برای جوانان این شهرستان است.

مشارکت در احداث سد باغان

از آنجایی که مردم در این منطقه شاهد خشکسالی‌های زیادی بوده‌اند، بحث آب از اهمیت بالایی برخوردار است.

برای برطرف شدن مشکل آب مردم منطقه در یک افق 20 ساله، در هیأت دولت پیشین، بحث احداث سد باغان مطرح و تصویب شد و قرار بر این شد تا وزارت نفت در این پروژه مشارکت کند.

شمشیری می‌گوید: در حال حاضر قرارداد این سد بسته‌شده و امیدواریم طی 3 تا 5 سال آینده، احداث آن نهایی شده و نیاز آب مردم منطقه برطرف شود قرار است سالیانه 3 میلیون از 50 میلیون مترمکعب آب سد را به پالایشگاه بدهند.

برای احداث این سد، پیش‌بینی 150 میلیارد تومان هزینه شده و سهم پالایشگاه فجر جم از احداث آن که حدود 30 کیلومتر با پالایشگاه فاصله دارد، 65 میلیارد تومان است.

گفتنی است این سد یکی بزرگ‌ترین سدهای خاکی استان بوشهر خواهد بود که آب آن از شاخه‌های رودخانه «مند» که رودخانه‌ای فصلی است، تأمین خواهد شد.

تأسیسات جانبی، پشتیبان پالایشگاه

از پروژه‌های در دست اقدام پالایشگاه که بگذریم، به خود پالایشگاه می‌رسیم،  کمالی، معاون عملیات پالایشگاه، می‌گوید: در همان ابتدا پالایشگاه 2 قسمت می‌شود؛ بخش تأسیسات اصلی پالایشگاه و بخش تأسیسات جانبی پالایشگاه. تأسیسات اصلی که وظیفه‌اش تصفیه گاز برای انتقال آن به خط لوله سراسری است، می‌ماند تأسیسات جانبی پالایشگاه که گرچه کمتر دیده می‌شود، اما بخش مهمی در پالایشگاه به‌حساب می‌آید زیرا وجود نقص در این بخش، می‌تواند منجر به عدم تولید گاز در بخش اصلی پالایشگاه شود.

جعفر کمالی افزود: تأسیسات جانبی، مسؤول تولید انرژی پالایشگاه است و تولیداتی مثل برق، بخار، هوا، سوخت، مشعل‌های سوزان، نیتروژن و آب مقطر را تأمین می‌کند، یعنی تمام فعالیت‌هایی که در تأسیسات اصلی انجام می‌شود، از طرف تأسیسات جانبی پشتیبانی می‌شود که هر 2 لازم و ملزوم یکدیگر هستند، درواقع تصفیه گاز، منوط به پایداری واحدهای جانبی است.

منبع: فارس

[کد خبر:AJ16697]
پايگاه خبري تحليلي آينه ي جم


دیدگاه‌ها   

+3 # جوهری جمی 1395-04-14 14:02
هرچند این وعده و عیدها زیاد است و اکثر مواقع هم جامه عمل نمی پوشد و گفته های مسئولین نیز کم شمار(چه ایرادی دارد کنتور که نمیندازه کی به کی) به سه مورد اشاره می کنم
1- این جناب مسئول محترم فرموده اند که جاده در سه فاز طراحی شده و طبق برنامه زمانبندی از آبان 94 به مدت 16 ماه بایذ به اتمام برسد یعنی به عبارتی پایان اسفند سال جاری. فاز اول 5 کیلومتر است و طبیعتا بنا به گفته ایشان مجموع طول دو فاز دیگر 21 کیلومتر می شود. الان 9 ماه از شروع پروژه گذشته و همان 5 کیلومتر اول نه بار است و نه به دار چگونه 21 کیلومتر دیگر می خواهد در 7 ماه تمام شود الله و اعلم
2- فرموده اند به دلیل خشکسالی های پیاپی وضعیت آب جم به این بلا دچار شده است و جالب است به بزرگترین بلایی که خود این شرکت بر سر نه تنها آب که کل زیست بوم و محیط زیست منطقه وارد کرده هیچ اشاره ای نکرده اند و رندانه عبور نموده اند.
3- در آخرین اظهار نظری که از جانب جناب رجایی در مورد سد باغان در رسانه ها دیدیم و شنیدیم مشکل و گیر اصلی اجرای سد باغان را فاینانس خارجی اعلام کردند حال چگونه جناب شمشیری مشارکت این پالایشگاه و مبلغ 65 ملیارد تومن را پیش کشیده اند کمی شبهه برانگیز است. طبیعتا اگر کل مبلغ پروژه به قول ایشان 150 ملیارد باشد پس قریب 43 درصد مبلغ پروژه را آنها تامین کرده اند پس چرا همه چیز تعطیل است و پیشرفت فیزیکی در حد صفر؟
پاسخ دادن | پاسخ به نقل قول | نقل قول کردن

نوشتن دیدگاه

جدیدترین مطالب