چرا برخی پسران با دختران بزرگتر از خود ازدواج می‌کنند؟


به گزارش خبرنگار آینه جمٰ یک آسیب شناس اجتماعی معتقد است: مشکلات اقتصادی و گرفتاری‌های جامعه، جوانان را از توجه به معیارهای اصلی ازدواج دور می‌کند.

 

کوروش محمدی، جامعه شناس بیان داشت، منطقه اصفهان، با اشاره به بیکاری و مشکلات اقتصادی ناشی از آن در جامعه، توضیح داد: این وضعیت قابل انکار نیست اما مقایسه کشور با سایر کشورها نشان می‌دهد در بسیاری از کشورها وجود بحران بیکاری مشکلی برای بنیان خانواده ایجاد نکرده است. مشکلات اقتصادی و بیکاری معضلاتی قابل حل است اما اگر کوچک‌ترین اختلالی در بنیان خانواده و به ویژه در مسایل تربیتی جامعه اتفاق افتد، جبران آن به زمان طولانی‌تری نیاز دارد.

 

وی با بیان این‌که جامعه ما در حال گذار از شکل سنتی به مدرن است، اظهار کرد: حرکت از یک جامعه سنتی به سمت یک جامعه مدرن تغییراتی زیادی در شیوه زندگی جوانان ایجاد کرده است و با وجود چنین شرایطی باید شاهد افزایش ازدواج پسران با دختران بزرگ‌تر از آْنها باشیم.

 

محمدی عنوان کرد: نگاه دختران در ازدواج با پسران کوچک‌تر از خود باید مورد توجه قرار گیرد؛ با بالا رفتن سن ازدواج و افزایش جمعیت دختران در انتظار و سخت شدن شرایط ازدواج برای پسران به نظر می‌رسد که برخی دختران با مهریه‌های کم قانع به انجام این ازدواج‌ها می‌شوند.

 

این آسیب شناس اجتماعی با اشاره به این‌که فقر و بیکاری از جمله مشکلات جامعه کنونی است، تصریح کرد: بیکاری و نا امیدی مردان جوان از پیدا کردن کار مناسب موجب شده تا با دختران مسن‌تر از خود که شاغل هستند، حتی با اختلاف سنی 10 سال نیز ازدواج کنند.

 

محمدی عنوان کرد: ساختارها و معیارهای ازدواج در جامعه تغییر کرده است؛ زمانی معیارهای اصلی ازدواج برای مردان شرایط مناسب فردی، تحصیلات و اخلاق بود اما این معیارها در جامعه امروز جای خود را به امکاناتی که از طریق دختر فراهم می‌شود مانند درآمد و توانمندی مادی، داده است.

 

وی با بیان این‌که احتمال موفقیت چنین ازدواج‌هایی کم است، اضافه کرد: مشکلات اقتصادی و گرفتاری‌های جامعه موجب شده تا جوانان از معیارهای اصلی خود چشم پوشی کنند.

 

این آسیب شناس اجتماعی با اشاره به این‌که در نگاه جامعه گذشته ازدواج یک مرد با دختر بزرگ‌تر از خود امتیازی از سوی مرد برای زن محسوب می‌شد، تصریح کرد: در شرایط کنونی ازدواج وارونه، با توجه به بیکاری مردان، مشکلات اقتصادی و ناتوانی آن‌ها در اداره یک زندگی مشترک، این تصور را ایجاد می‌کند که این دختران هستند که امتیاز زندگی مشترک را برای پسران فراهم کرده‌اند.

 

محمدی با بیان این‌که شناخت دو طرف از یکدیگر در امر ازدواج بسیار حایز اهمیت است، خاطرنشان کرد: شناخت و عواطف انسانی در ازدواج‌هایی که سن زن از مرد بیشتر است حاکم نیست به همین دلیل احتمال شکست این ازدواج‌ها حتی اگر منجر به طلاق رسمی نشود بیشتر از ازدواج‌های معمولی است.

 

وی با اشاره به این‌که احتمال طلاق عاطفی در ازدواج‌های وارونه افزایش می‌یابد،‌ مدعی شد: آمار طلاق در کشور قابل توجه است و مشکلات رفتاری و عوارض ناشی از این ازدواج‌ها علاوه بر افزایش آمار طلاق، در آینده دامن گیر جامعه می‌شود.

 

این آسیب شناس اجتماعی با بیان این‌که فرار مردان از شرایط موجود و تن ندادن به سختی‌های ازدواج یکی دیگر از دلایل ازدواج وارونه است، ادامه داد: بسیاری از مردان جوان امیدی به آینده ندارند، به علاوه دختران به علت بالا رفتن سن از حداقل فرصت پیش آمده برای ازدواج استفاده می‌کنند و تن به ازدواج‌های وارونه می‌دهند.

 

محمدی خاطرنشان کرد: دامنه انتخاب یک دختر 17 ساله بیشتر از دامنه انتخاب یک دختر 27 ساله است و طبیعی است دخترانی که سن آن‌ها بالا رفته تن به ازدواج‌های وارونه دهند.

 

وی با بیان این‌که مشکلات روحی و روانی دختران و پسرانی که سن ازدواجشان بالا رفته است نباید نادیده گرفته شود، افزود: این افراد دائما خود را با دیگران مقایسه می‌کنند و این موجب می‌شود خود را سرزنش کنند، بنابراین معیارهای اصلی و اساسی ازدواج نیز برای آن‌ها کمرنگ می‌شود.

 

محمدی تصریح کرد: در جامعه کنونی موضوع تولید مثل مورد غفلت واقع شده است؛ افراد در ازدواج‌های وارونه علاوه بر تفاوت سنی زیاد ممکن است از فرزند آوری نیز خودداری کنند. این افراد ممکن است تحمل نگهداری از فرزند را نداشته باشند و یا به دلیل اختلاف سن والدین مشکلات فراوانی در زمینه تربیت فرزند ایجاد شود که لازم است متولیان فرهنگی و اجتماعی کشور به این نکته نیز توجه کنند.

 

این آسیب شناس اجتماعی با اشاره به لزوم توجه به کنترل جمعیت در کشور، گفت: کنترل جمعیت در ساختارهای جامعه تعریف نشده و آموزش‌ها و امکانات لازم در این زمینه وجود ندارد، بنابراین برای تولید جمعیت باید ساختارهای اجتماعی و حمایتی مد نظر قرار گیرد.

 

وی افزود: اگرچه امروز ازدواج‌های وارونه با اختلاف سنی 2 یا 3 سال نادیده گرفته می‌شود اما تبعات ازدواج‌های وارونه با اختلاف سنی 10 تا 20 سال که تعداد آن رو به افزایش است در آینده فاجعه آمیز خواهند بود.

 

پس لرزه‌های طلاق

 

طلاق روزبه‌روز در جامعه گسترش می‌یابد و آمارها نشان می‌دهد از هر 100 ازدواج 18تایش به طلاق می‌انجامد.

 

 هرگز طلاق پدیده دلپسند و زیبایی نبوده و نیست اما وقتی همه راه‌حل‌ها به شکست منتهی می‌شود زن یا شوهر ناگزیر باید آن را به‌عنوان آخرین چاره بپذیرند. تحقیقات قرن 19، نشان می‌دهد که در آن زمان تنها 5 درصد از ازدواج‌ها با جدایی همراه بوده است اما اکنون با افزایش شدید طلاق روبه‌رو ییم. صاحب‌نظران عوامل مختلفی را در افزایش طلاق مؤثر می‌دانند، ازجمله افزایش استقلال اقتصادی زنان، ‌کاهش درآمد مردان فاقد استقلال اقتصادی زنان، کاهش انتظارات فرد برای کامیابی ناشی از ازدواج، مقبولیت اجتماعی طلاق، انتخاب نادرست و عدم‌دقت اولیه در امر همسرگزینی و آشنایی‌ها و دلبستگی‌های عاشقانه بی‌محتوا. افزایش فروپاشی خانواده، مفاهیم ضمنی عمده‌ای را برای محیط‌هایی که بچه‌ها در آن پرورش یافته و اجتماعی می‌شوند دربردارد. هر سال بیش از یک میلیون کودک طلاق را تجربه می‌کنند که نیمی از آنها زیر 18 سال هستند. نرخ بالای طلاق به این معناست که گروه زیادی از بچه‌ها باید در خانواده‌های تک والدی که معمولا در آنها فقط مادر حضور دارد زندگی کنند. در زیر مشکلاتی که بچه‌های طلاق با آن روبه‌رو هستند بررسی می‌شود.

 

مهم‌ترین مشکلی که پدر و مادر پس از جدایی با آن روبه‌رو هستند احساس شکست و ناکامی است. چون والدین بر این گمانند که مسبب بدبختی فرزندان خود شده‌اند، این احساس گناه بدون استثناء در همه پدر مادرها، حتی آنان که سهمی در جدایی نداشته‌اند مشاهده می‌شود.

 

تأثیر طلاق بر فرزندان

 

  • اکنون که پدر منو رها کرده آیا امکان داره مادر منو تنها بذاره؟

 

مهم‌ترین کشمکشی که خردسالان پس از طلاق با آن مواجه هستند ترس از دست دادن پدر و مادر با هم است. ترس کودکان از این است هنگامی که به محبت پدر و مادر نیاز دارند از آن محروم بمانند و والدین آنها را ترک کنند و تنها بگذارند. اگر از دریچه‌ چشم بچه‌ها به این قضیه نگاه کنید می‌بینید استدلال آنها چندان هم غیرمنطقی نیست و براساس تجربه‌ای است که آنها به دست می‌آورند.

 

  • چرا کودکان 3 تا 8ساله بیشتر نگران گسستن رابطه پدر و مادر خود هستند؟

 

این ترس طبیعی از تنهایی و رها شدن غالبا با جدایی پدر و مادر افزایش پیدا می‌کند و کودک ناگهان می‌بیند بالاترین وحشت او در زندگی جنبه حقیقت به‌خود گرفته است و پدر و مادر ارزشمندی که همه دنیای او را تشکیل می‌دادند، حقیقتا از او دور شده‌اند. در واقع کودک به این نتیجه می‌رسد که رابطه‌ها پایدار و همیشگی نیست و او هم ممکن است روزی رها شود.

 

  • چرا کودکان ترس از دست دادن والدین را در خود تقویت می‌کنند؟

 

این ترس از تنهایی و تشویق‌های ناشی از جدایی در کودک، یکی به‌علت دید زمانی محدود کودک و عدم‌رشد فکری کافی و دیگری به سبب شدت وابستگی روحی و عاطفی وی به پدر و مادر است. تصور کودک از جهان و دنیای بیرون بر خلاف بزرگسالان براساس نهادهایی است که در معرض فوری دید او قرار دارند و وابسته به زمان حال هستند. خردسالان به‌علت نداشتن رشد فکری کافی، هنوز یاد نگرفته‌اند آینده نگری کرده و مانند افراد بالغ چند روز و حتی چند ساعت آینده را با اطمینان خاطر پیش‌بینی و مجسم کنند.

 

  • چگونه کودکان هراس از دست دادن عشق پدر و مادر را ابراز کنند؟

 

والدین با توجه به الگوهای رفتاری کودک می‌توانند به نگرانی ناشی از تنهایی او پی ببرند: در درجه اول جدایی‌هایی که طفل طی روز به راحتی می‌پذیرفت پس از طلاق برایش نفرت‌آور می‌شود؛ مثل رفتن به مدرسه، تنها ماندن با پرستار یا حتی ماندن در رختخواب به هنگام شب. بچه 4ساله‌ای که قبلا با شوق و اشتیاق از ماشین پیاده می‌شد و به مهدکودک می‌رفت، پس از جدایی به پدر و مادر می‌چسبد و حاضر نیست از ماشین پیاده شود. هر گونه غیبتی، حتی اگر کوتاه باشد این وحشت را به دل کودک می‌اندازد که ممکن است پدر و مادر دیگر برنگردند. والدین معمولا در مقابل چنین رفتارهایی خشم و بی‌قراری از خود نشان می‌دهند که گناهی هم متوجه آنها نیست و با وجود آنکه واکنش آنها قابل درک است ولی این بازتاب‌ها صرفا به‌صورت عادت تکراری عذاب‌آوری درمی‌آید که هم تضاد والدین و هم طفل را افزایش می‌دهد: پدر یا مادر مستاصل معمولا‌ از بهانه‌جویی‌های پی در پی طفل عصبانی و خسته شده، او را تهدید و تنبیه می‌کنند. در مقابل خشونت، بچه‌ها که خود را نیازمند به نوازش بیشتر می‌بینند احساس می‌کنند که پدر و مادر آنها را رد کرده یا از خود دور می‌سازند. این واکنش‌ها سبب می‌شود بچه بیشتر احساس تنهایی کرده و از رها شدن وحشت کند. در چنین موقعیتی به‌دلیل نیاز کودک به دریافت اعتماد به نفس بیشتر خواهش‌ها و زیاده‌طلبی‌هایش را به بیگانه می‌کند. شرایط دیگری که پس از جدایی به اضطراب کودک می‌افزاید، ملاقات‌های آخر هفته‌ای است که معمولا طفل با پدر یا مادری که با او زندگی نمی‌کند، دارد.

 

  • چگونه به کودک کمک کنیم تا مسئله طلاق و جدایی پدر و مادر را بپذیرد ؟

 

اگر بچه‌ها را از پیش با مسئله طلاق و جدایی آشنا نکنیم امکان ابتلای آنها به ترس‌های ناشی از تنهایی و تشویش پس از جدایی افزایش می‌یابد. به‌طور کلی چنانچه کودک از پیش با مسئله طلاق آشنا شود درک و پذیرش تمام مراحل آن به‌مراتب برایش راحت‌تر خواهد بود. ترس از جدایی بزرگ‌ترین عامل و علت بروز مشکلات رفتاری و مسائل عاطفی است که پس از طلاق به سراغ کودک می‌آید. بهترین راه برای جلوگیری از بروز چنین حالت‌هایی این است که به بچه‌ها کمک شود اعتماد به نفس بیشتری به دست آورند و این میسر نیست مگر با آماده کردن آنها و شرح این داستان که چرا مادر یا پدر ایشان را ترک می‌کند. هم زن و هم شوهر باید به اتفاق یا جداگانه کودک را با مسائل زیر آشنا کنند:

 

کودک انتظار چه رخدادی را باید داشته باشد

 

پدر و مادر کودک را در جریان امر قرار دهند و به وی یادآور شوند که پدر و مادر از آن پس با هم زندگی نخواهند کرد. برای بچه باید شرح داد که مادر یا پدرچه موقع منزل را ترک می‌کند و کودک چه وقت می‌تواند او را ملاقات کند. به طفل باید اطمینان داد که هر زمان بخواهد می‌تواند والدین خود را ببیند. البته در اوج ناراحتی و بحران مسائل خانوادگی، برای پدر یا مادر واقعا مشکل است به‌گونه‌ای منطقی رفتار کنند و بر احساسات خود مسلط باشند. با وجود این باید نهایت سعی و کوشش را کرد. بهترین برخورد این خواهد بود که پدر مادر با هم تلاش کنند و در صحنه زندگی طفل به‌طور فعال باقی بمانند.

 

والدین در مورد طلاق توضیح بدهند

 

علاوه بر آنکه کودک از قبل باید در جریان امر قرار گیرد والدین باید علت جدایی را برای کودک تشریح کنند. پژوهشگران معتقدند دادن اشاراتی که برای کودک قابل‌فهم باشد به نحو مؤثری به او کمک می‌کند تا نسبت به مسئله از خود سازش‌پذیری نشان دهد اما معمولا والدین در مورد طلاق به کودکان مطلبی نمی‌گویند.

 

پدر و مادر به دلایل گوناگون از این مهم سر باز می‌زنند: اولا بعضی از آنها واقعا نمی‌دانند به چه نحو و چگونه با کودک وارد گفت‌وگو شوند. ثانیا از اینکه بچه‌های خود را نگران کنند یا با حرف زدن احساس گناه یا غم نهفته خود را برای کودک آشکار سازند، هراس دارند. ولی صرف‌نظر از اینکه صحبت درباره طلاق یا جدایی چقدر مشکل باشد، به هر حال باید به‌گونه‌ای عنوان شود. معمولاً والدین توضیحاتی درباره طلاق به کودکان خود می‌دهند که به هیچ‌وجه سودمند نیست.

 

مطمئن ساختن کودک از ادامه رابطه با پدر و مادر

 

حتی اگر بچه‌ را از قبل با مسئله طلاق و علت آن آشنا کرده باشیم، ترس از رها شدن هنوز در او قوت دارد. در این موقع بچه احساس ناامنی می‌کند و نسبت به ادامه رابطه پدر و مادر با خودش دچار شک و تردید است. والدین می‌توانند تشویش ناشی از جدایی را با تلقین مکرر این فکر که پدر و مادر دوست دارند همیشه با کودک باشند و هرگز او را تنها نمی‌گذارند دور سازند. صحبت‌هایی از این نوع، ترس از دست دادن عشق پدر و مادر در کودک را تا حد زیادی کاهش می‌دهد. والدین باید به خاطر داشته باشند و قبول کنند که گاهی بچه‌ها احتیاج دارند سؤالاتی درباره طلاق را عینا تکرار کنند و همان اطمینان خاطر را بارها دریافت دارند.

 

رویای تجدید میثاق

 

کوشش کودکان معمولا‌ بر این است تا آنجا که می‌توانند از جدایی پدر و مادر جلوگیری کنند و بعد از طلاق پیوسته امیدوارند آنها بار دیگر با هم ازدواج کنند. بیشتر بچه‌ها اشتیاق شدیدی به حفظ یا تجدید بنای اصلی خانواده دارند و با آنکه در این مورد احساسات خود را آشکارا بیان نمی‌کنند، ممکن است رویای آشتی مجدد پدر و مادر را سال‌ها در ذهن خود نگه دارند. اشتیاق به تجدید عهد پدر و مادر به حدی است که گاهی تا پس از ازدواج یکی از دو طرف یا هر دو آنها ادامه پیدا می‌کند. بعد از طلاق با وجود کم شدن دفعات مشاجره و آرامش حاکم بر خانه، بچه‌ها هنوز امید آشتی را در ذهن خود می‌پرورانند و حاضر نیستند این واقعیت را بپذیرند که همه چیز بین پدر و مادر به پایان رسیده است.

 

چنانچه والدین، کودک را مطمئن نسازند که امکان ازدواج مجدد وجود ندارد ممکن است رؤیای تجدید پیوند تا سال‌ها بعد از جدایی مسائلی را برای کودک به‌وجود آورد. لذا به مجرد آنکه طلاق قطعی و عملی می‌شود والدین باید موضوع را به کودک اطلاع دهند و اضافه کنند که کار تمام است و دیگر از آنها کاری ساخته نیست. البته بیان این واقعیت از طرف پدر و مادر همان قدر دردناک است که شنیدن آن توسط کودک. اما تا زمانی که بچه اطمینان حاصل نکند آشتی مجددی وجود ندارد، نمی‌تواند خود را با شرایط جدید منطبق سازد. تا زمانی که پدر و مادر در کنار هم زندگی می‌کنند کودکان احساس امنیت و آرامش بیشتر و از نظر عاطفی احساس خطر کمتری می‌کنند. بچه‌ها معمولا قبل از طلاق بیش از دوران پس از جدایی با پدر در تماس هستند. آنها در کنار خانواده احساس تعلق داشتن به جمع وسیع تری را می‌کنند و همین به آنها‌ شأن و شخصیت می‌بخشد و اعتماد به نفس می‌دهد. با آنکه محیط خانه قبل از طلاق سراسر نزاع و تشنج است، تا زمانی که مادر و پدر در کنار هم هستند تصور محیط خانوادگی در ذهن کودک قشنگ و خوشایند است. ساختار قدیمی خانوادگی، محکم و پر از امنیت است چون ساختار شناخته شده است اما محیط خانوادگی جدید برای کودک ترسناک است زیرا ناشناخته و نامعلوم است.

 

افسردگی

 

پسران و دخترانی که به سبب طلاق، پدر و مادر خود را از دست می‌دهند از درون دچار خلأ و کمبود عمیقی می‌شوند که ممکن است با دریافت محبت کمتری از جانب مادر یا پدر، به‌علت حجم شدید مسئولیت‌های جدیدی که برایش پیش آمده، افزایش یابد و به کم شدن اعتماد به نفس و در نتیجه افسردگی منتهی شود. افسردگی از‌طریق عادات رفتاری گوناگون بروز می‌کند و ممکن است تا سال‌ها ادامه یابد

 

بیشترین طلاق‌ها در میان ازدواج‌های دانشجویی است


آیت‌الله العظمی مکارم شیرازی، مرجع تقلید شیعه با بیان اینکه بر اساس آمار‌ها بیشترین طلاق‌ها در میان ازدواج‌های دانشجویی است، گفت: جامعه‌شناسان باید در این مسئله کالبد شکافی و بررسی کنند.


آیت‌الله العظمی ناصر مکارم شیرازی، در جلسه تفسیر قرآن کریم که در ایام ماه مبارک رمضان در شبستان امام خمینی (ره) حرم مطهر حضرت معصومه (س) برگزار می‌شود، در ادامه تفسیر سوره احزاب اظهار داشت: آیات ۲۸ و ۲۹ سوره احزاب زمانی نازل شد که مسلمانان در جنگ احزاب و همچنین بر یهودیان بنی قریظه پیروز شده بودند و غنایم زیادی نصیب آن‌ها شد، از این رو همسران پیامبر (ص) نیز در فکر امتیاز خواهی افتادند.

 

وی با بیان اینکه پیامبر (ص) دادن امتیازات ویژه به همسران خود را رد کرد، افزود: آیاتی در این زمینه نازل شد که خداوند به پیامبر (ص) فرمود، همسرانت بر سر دو راهی زندگی تشریفاتی و زندگی ساده در کنار پیامبر (ص) قرار دارند که باید یکی از این دو را انتخاب کنند.

 

استاد برجسته حوزه علمیه قم افزود: در این آیات از پیامبر (ص) خواسته شده، تا در صورتی که همسرانش زندگی تشریفاتی و زرق و برق دنیا را می‌خواهند با دادن هدیه‌ای از آن‌ها طلاق بگیرد.

 

وی گفت: این آیات به ما می‌فهماند که طلاق گرفتن نیز باید توأم با انسانیت، محبت، نیکی و زیبایی باشد.

 

شاهد افزایش طلاق‌ها و کاهش ازدواج‌ها هستیم

 

آیت‌الله مکارم شیرازی در ادامه به موضوع طلاق اشاره کرد و افزود: متأسفانه امروز در جامعه ما شاهد افزایش طلاق‌ها و کاهش ازدواج‌ها هستیم.

 

وی با بیان اینکه طلاق ضرورت اجتماعی است، ابراز داشت: البته این ضرورت در جایی است که دیگر چاره‌ای نباشد.

 

این مرجع تقلید شیعیان گفت: برخی از مذاهب طلاق را ممنوع کرده‌اند و به همین دلیل زوجین به صورت غیر قانونی از هم طلاق می‌گیرند و ازدواج دوباره می‌کنند، اما اسلام طلاق را ممنوع نکرده است.

 

طلاق، زشت‌ترین و منفور‌ترین مباهات است

 

وی با بیان اینکه طلاق، زشت‌ترین و منفور‌ترین مباهات است، گفت: در روایات آمده که خداوند چیزی را مبغوض‌تر از طلاق، حلال نکرده است که می‌توان آن را به جراحی قلب تشبیه کرد که تا ضرورت نداشته باشد نباید به سراغ آن رفت.

 

آیت‌الله مکارم شیرازی ادامه داد: در روایتی دیگر آمده که چیزی بد‌تر از خراب شدن خانه‌ای با طلاق نیست و طلاق در واقع نوعی خانه خراب شدن است.

 

مرجع تقلید شیعیان ادامه داد: در روایتی از امام صادق (ص) آمده که خداوند خانه‌ای که در آن طلاق باشد را منفور می‌داند و خانه‌ای که در آن ازدواج صورت می‌گیرد محبوب خدا است.

 

وی با بیان اینکه پیامبر (ص) شخصی را که سه بار ازدواج کرد و از همسرانش طلاق گرفت را ملعون خواند، افزود: طلاق در جامعه باید به حداقل برسد و در جامعه ما آسان ازدواج نمی‌کنند اما به آسانی از هم جدا می‌شوند.

 

چرا در جامعه دانشگاهی طلاق بیش از سایر اقشار است؟

 

آیت‌الله مکارم شیرازی با بیان اینکه بر اساس آمار‌ها بیشترین طلاق‌ها در میان ازدواج‌های دانشجویی است، گفت: جامعه‌شناسان باید در خصوص این مسئله کالبد شکافی و بررسی کنند، چرا در جامعه دانشگاهی طلاق بیش از سایر اقشار است در حالی که آنان از افراد باسواد و تحصیلکرده هستند، چنین انتظاری از آن‌ها نمی‌رود.

 

عوامل مختلف طلاق

 

وی در ادامه به عوامل مختلف طلاق اشاره کرد و اظهار داشت: یکی از عوامل ایجاد طلاق، توقعات زیاد است که زن و مرد از هم توقعات و انتظارات زیاد دارند.

 

استاد برجسته حوزه علمیه قم ادامه داد: نبود گذشت یکی دیگر از عوامل طلاق است چراکه اگر هر یک از زوجین، روی خواسته خود اصرار داشته باشند این امر موجب ایجاد کدورت‌ها و بی‌احترامی‌ها می‌شود.

 

وی افزود: باید اختلافاتی که در زندگی رخ می‌دهد را حل کرد و نباید مسائل جزئی را کش داد، چراکه ادامه دادن مسائل کوچک، همانند بهمنی است که از کوه سرازیر می‌شود و با گذشت زمان انباشه و موجب خسارات می‌شود.

 

آیت‌الله مکارم شیرازی بیان داشت: اگر مشکلات در‌‌ همان ابتدا با عفو و گذشت برطرف شد، امید به ادامه زندگی وجود خواهد داشت در غیر این صورت به طلاق ختم می‌شود.

 

مهریه سنگین، یکی از عوامل طلاق است

 

مفسر قرآن کریم، در ادامه مهریه سنگین را یکی دیگر از عوامل طلاق عنوان کرد و با بیان اینکه سطح مهریه‌ها باید پایین بیاید، افزود: مهریه زیاد باعث می‌شود، زن به فکر طلاق بیفتد و با دریافت مهریه سنگین، به دنبال ازدواج مجدد باشد.

 

وی با بیان اینکه بالا رفتن سن ازدواج هم عامل دیگری برای طلاق است، گفت: با افزایش سن جوانان برای ازدواج و با شکل‌گیری شخصیت آنان، در صورت ازدواج نمی‌توانند با یکدیگر اخت و اجین شوند، لذا ازدواج‌ها باید در سنین پایین‌تر صورت گیرد و همچنین گفته‌اند فرزندانی که در سنین بالا‌تر به دنیا می‌آیند استعداد لازم را ندارند.

 

مرجع تقلید شیعیان، با اشاره به آثار منفی طلاق گفت: اگر در طلاق میان دو زوج پای فرزندی در میان باشد مصیبت خواهد بود و در نامه‌هایی هم که به ما می‌نویسند می‌گویند با وجود داشتن فرزندانی می‌خواهیم از هم جدا شویم که سرنوشت این فرزندان اعتیاد و مشکلات زیاد خواهد بود و فرزندان طلاق، فرزندان خطرناک و انتقام‌جویی خواهند شد.

وی با بیان اینکه دعوا و نزاع در بین دو فامیل از دیگر اثرات منفی طلاق است، اضافه کرد: زوجینی که از هم طلاق می‌گیرند، ازدواج دوم آن‌ها نیز ازدواج محکمی نخواهد بود و بر اثر سابقه طلاق‌شان دچار بی‌اعتمادی از سوی طرف مقابل می‌شوند.

راهکارهای اسلام برای جلوگیری از طلاق

 

آیت‌الله مکارم شیرازی، با اشاره به راهکارهای اسلام برای جلوگیری از طلاق عنوان کرد: در آیه ۱۹ سوره نساء آمده با همسران خود معاشرت صحیح و شایسته داشته باشید.

 

استاد برجسته حوزه علمیه قم، گفت: در صورت بوجود آمدن اختلاف در بین زوجین، اسلام می‌گوید باید به سمت حکمیت رفت که در آیه ۳۵ سوره نساء آمده، یک نفر از طرف زن و یک نفر از سوی مرد با هم بنشینند و راه اصلاح را در پیش گرفته و سرچشمه ناراحتی‌ها را پیدا کنند و با محبت، نصیحت و خواندن آیات و روایات ارتباط آن‌ها را اصلاح کنند و از‌‌ همان اول به دادگاه نروند.

 

وی تصریح کرد: اسلام می‌گوید خوب زندگی کنید و زمانی هم که می‌خواهید جدا شوید طلاق زیبا داشته باشید که می‌شود با دادن هدیه در زمان جدایی، طلاق زیبایی داشت و موجب ناراحتی همدیگر و اقوام نشد.

 

مرجع تقلید شیعیان، با بیان اینکه یکی دیگر از راه کارهای اسلام برای جلوگیری از جدایی‌ها آن است که زن بعد از طلاق به خانه پدر نروند و در‌‌ همان خانه همسر بماند افزود: زن می‌تواند تا زمان عده، آزاد و بی‌حجاب در خانه همسرش زندگی کند تا شاید در این مدت جوش و خروش‌ها فروکش کند و بعد آشتی صورت گیرد.

آیت الله مکارم شیرازی، گفت: این دستور اسلام در هزار و ۴۰۰ سال قبل است که‌ ای کاش این دستورات اسلام اجرا و ازدواج‌ها آسان و طلاق‌ها کم می‌شد تا جامعه از بسیاری مشکلات رهایی می‌یافت

 

نویسنده:موسی قیصری/منبع:خبرگزاری مهر ،خبرگزاری ایسنا و همشهری آنلاین

 

[کد خبر:AJ4141]
پايگاه خبري تحليلي آينه ي جم


نوشتن دیدگاه

جدیدترین مطالب