عضو تیم مذاکره کننده هسته‌ای اظهارات مطرح شده مبنی بر بازرسی از صنایع نظامی ایران را غیرواقعی خواند و گفت: ما در موضع برابر و احترام متقابل مذاکره می‌کنیم و اجازه نمی‌دهیم طرف مقابل با اسلحه پنهان و چکمه در مذاکرات حاضر شود.

به گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، حمید بعیدی‌نژاد عضو تیم مذاکره کننده و رئیس هیأت کارشناسی ایران در مذاکره با گروه 1+5 بعدازظهر امروز (دوشنبه) در دانشگاه آزاد اسلامی واحد پزشکی تهران در همایش از ژنو تا لوزان با اشاره به پوستر پشت سر خود که یکی از پوستر‌های صداقت آمریکایی بود، یادآور شد: پوستری که می‌بینید مبین واقعیت مذاکرات ما نیست و تیم مذاکره کننده و فرزندان شما اجازه نمی‌دهند، کسی که طرف مقابل ماست با اسلحه پنهان و چکمه در مذاکرات حاضر شود و ما در موضع برابر و احترام متقابل مذاکره می‌کنیم.

وی در خصوص روند ۱۲ ساله مذاکرات که با فراز و نشیب‌هایی همراه بوده، عنوان کرد: ما در یک سال و نیم اخیر تمرکز بیشتری روی مذاکرات داشتیم و مسیر مذاکرات به نقطه‌ای رسید که برای اولین بار یک تفاهم موقت داشتیم که برای اولین بار مسیر رو به رشد تحریم‌ها را متوقف کرد و یک نظام موقت مدت دار را برای مذاکرات پایدار درازمدت ایجاد کرد.

عضو تیم مذاکره کننده ادامه داد: الان مذاکرات به مرحله‌ای رسیده که توانسته‌ایم روی راه‌حل‌هایی که بتواند موضوع هسته‌ای را به طور منصفانه حل و فصل کند، به تفاهم برسیم. راه‌حل‌های به دست آمده مبتنی بر این است که همه برنامه‌های هسته‌ای ایران ادامه خواهد یافت و با تمهیداتی که فراهم شده پربارتر خواهد شد.

مدیرکل امور سیاسی و امنیت بین‌المللی وزارت خارجه افزود: در کنار شکوفایی و تضمین برنامه غنی سازی ایران، تمام تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی در سطح اروپا، آمریکا و شورای امنیت در روز اجرای توافق جامع (اگر به دست آید) لغو و اجرای آنها متوقف می‌شود.

وی در خصوص ادامه روند موضوع بعد از بیانیه لوزان گفت: در مرحله‌ای که از چند روز آینده شروع می‌شود تلاش می‌شود که این راه‌حل‌ها در قالب جزییات و کلیات یک تفاهمنامه که فعلا زمان آن ۱۱ تیر ماه است، تنظیم شود. این دوره بسیار حساس و مهم است و تدوین این اصول کار بسیار مشکلی است، زیرا جنبه‌های مختلف فنی، سیاسی و حقوقی دارد که اگر در فضای مثبتی دنبال شود، به نتیجه می‌رسد.

بعیدی‌نژاد اضافه کرد: الان قاطعانه نمی‌توان از تفاهم صحبت کرد، اما روند مثبت است.

*آمریکا نمی‌تواند از موضع بالا و تهدید با ما سخن بگوید

وی درباره برخی حرف و حدیث‌ها درباره عقب نشینی ایران نیز گفت: تحت تأثیر القائات بیگانه قرار نگیرید زیرا آمریکا نمی‌تواند از موضع بالا و تهدید با ما سخن بگوید و جرأت مذاکره در آن سطح را ندارد.

عضو تیم مذاکره کننده با بیان اینکه اگر این تفاهم که الان روی اصول و کلیات حاصل شده، منعقد شود نه تنها برنامه هسته‌ای ایران با همان توان بومی دنبال می‌شود بلکه همکاری‌های بین‌المللی پیش بینی شده می‌تواند برنامه هسته‌ای ما را تا حد زیادی پیش ببرد، خاطرنشان کرد: این همکاری‌ها می‌تواند در حوزه‌هایی باشد که تا امروز فرصت نکردیم وارد شویم و آنها گسترش بیشتری خواهند یافت.

وی در ادامه سخنان خود گفت: تکنولوژی فیوژن (جوش هسته‌ای) که تکنولوژی مدرن دنیاست با مسیری که در آینده باز می‌شود از جمله همکاری‌های بین‌المللی ایران خواهد بود. همچنین ورود ایران به عرصه ایزوتوپ‌های پایدار، رادیودارو و راکتورهای جدید نه تنها برنامه هسته‌ای ایران را محدود نمی‌کند، بلکه عرصه‌های جدیدی را خواهد گشود.

بعیدی‌نژاد ادامه داد: امروز بسیاری از عرصه‌هایی که درباره آنها سخن می‌گوییم برای بسیاری از کشورها آرزویی دست نیافتنی است، اما دانشمندان ایرانی مسیری را باز کردند که نویدهای زیادی برای نسل آینده دارد.

مدیرکل امور سیاسی و امنیت بین‌المللی وزارت خارجه در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به حضور در جلسات متعدد و پاسخ به سؤالات فرهیختگان و مسئولان که در سطوح مختلف برگزار شده، گفت: ما در یک مذاکرات حساس هستیم و به همان نحو که رسانه‌ها و افکار عمومی در ایران مذاکرات را دنبال می‌کنند، در کشورهای مختلف نیز مواضع تیم ایرانی را دنبال می‌کنند و وقتی وارد مذاکرات می‌شویم دو طرف لیستی از اظهارات اعضای تیم که در رسانه‌ها مطرح شده را مبادله می‌کنند و گاها از برخی اظهارات ابراز نگرانی می‌شود.

عضو تیم مذاکره کننده ادامه داد: البته معمولا مثال‌های ما از ادعای طرف مقابل بیشتر است ولی آنها نیز اظهارات ما را به دقت مانیتور می‌کنند و بر همین مبنا نمی‌خواهیم اقناع یک فرد منجر به آسیب به روند مذاکرات شود، زیرا وظیفه ما پیش بردن روند مذاکرات است و هر جا حس کنیم اظهارنظرات ما به روند آن لطمه می‌زند از پاسخ به منتقدان عذرخواهی می‌کنیم.

بعیدی‌نژاد با اشاره به پیچیدگی‌های مذاکرات عنوان کرد: مذاکرات به زبان انگلیسی انجام می‌شود و این زبان نیز ظرافت‌ها و اصطلاحاتی دارد که حساس می‌باشد. این مذاکرات وجوه حقوقی و فنی نیز دارد که نیاز به دقت زیادی دارد و نمی‌توان این موضوعات تخصصی را به راحتی در مجامع عمومی بیان کرد که بخشی از ابهامات نیز براساس همین ناآشنایی است که البته بخشی از انتقادات نیز ناشی از نگرانی‌های مشروع می‌باشد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص نحوه برداشتن تحریم‌ها نیز گفت: هیچ تردیدی نداشته باشید که در راه‌حلی که در خصوص آن تفاهم شده، آمده که در همان روز اول اجرا، تمام تحریم‌های اتحادیه اروپا لغو، تحریم‌های آمریکا متوقف و قطعنامه‌های شورای امنیت لغو می‌شود و اگر طرف مقابل ذره‌ای در این تفاهم انحراف ایجاد کند یا دبه درآورد، به هیچ وجه زیر بار آن نخواهیم رفت.

بعیدی‌نژاد ادامه داد: ما به طرف مقابل حسن اعتماد نداریم و روی واژگان و جزییات به دقت کار می‌کنیم تا جزییاتی کاملا روشن داشته باشیم که اجرایی شود.

عضو تیم مذاکره کننده در بخش دیگری از صحبت‌های خود با گلایه نسبت به اظهارنظر در خصوص تفاهم موجود و استناد به اظهارات طرف آمریکایی، خاطرنشان کرد: ما در ناخودآگاه خود دچار ضعف اعتماد هستیم و هنوز به آن خودباوری نرسیده‌ایم که موضع ما حق و درست است و حرف دشمنان ممکن است ناحق و نادرست باشد و تفاسیر و روایت‌هایی که حتی آمریکا از مذاکرات دارد، ممکن است نادرست باشد.

بعیدی‌نژاد در خصوص نظارت‌های غیرمتعارف بر تأسیسات هسته‌ای گفت: آژانس سیستم‌های نظارتی خود را از طریق دستگاه‌های تکنولوژیک انجام می‌دهد که هر چند سال تغییر می‌کنند و جایگزین می‌شوند. در تأسیساتی که در ایران داریم، عمر برخی وسایل نظارتی به ده‌ها سال قبل برمی‌گردد و ما به دلیل آنکه تحت تحریم‌های ظالمانه بودیم، نمی‌خواستیم در مسیری باشیم که کار بازرسان را تسهیل کنیم و معتقد بودیم که وقتی تخاصم است، دلیلی به روی خوش ما نیست.

رئیس هیأت کارشناسی تیم مذاکره کننده یادآور شد: اما بسیاری از تأسیسات دنیا از این تکنولوژی‌های مدرن استفاده می‌کنند و در صورتی که وارد عرصه جدیدی شویم، می‌پذیریم که تکنولوژی‌هایی که مورد تأیید آژانس قرار گرفته، در برخی موارد خاص و مشخص، در برخی تأسیسات ما مورد استفاده قرار گیرد.

وی تصریح کرد: اجازه نمی‌دهیم تکنولوژی‌هایی در ایران استفاده شود که فقط برای ماست و غیرمتعارف باشد.

بعیدی‌نژاد درباره اطمینان از طرف مقابل برای عمل به تعهداتش نیز گفت: تفاهمنامه‌ای که بین ایران و ۱+۵ منعقد می‌شود مبتنی بر اصل اقدام متقابل است و ایران تا زمانی اقدامات خود را دنبال می‌کند که ۱+۵ نیز به آن پایبند باشد و در لحظه‌ای که آنها استنکاف بورزند، ایران هم اجرای اقدامات خود را متوقف می‌کند که این موضوع درج خواهد شد.

عضو تیم مذاکره کننده خاطرنشان کرد: تمام تحریم‌ها در روز اجرای توافق جامع لغو می‌شود مثلا اگر ۱۱ تیرماه به توافق برسیم، ۳ هفته نیاز به مقدمات اجرا دارد که تمام اقدامات ایران در یک روز به اجرا درمی‌آید و تمام تحریم‌ها نیز در همان زمان متوقف و لغو می‌شود.

مدیرکل امور سیاسی و امنیت بین‌المللی وزارت خارجه بار دیگر خاطرنشان کرد: ایران در موضع قدرت بوده و به لطف مقاومت‌های ملت، مذاکره می‌کند و ما از هیچ یک از اصول خود کوتاه نیامده‌ایم. ما توانستیم در جنگ اراده‌ها، اراده خود را به ۶ کشور تحمیل کنیم و این تفاهم حاصل عقب نشینی ۱+۵ و به ویژه آمریکاست که موضع خود را کاملا تغییر داد.

بعیدی‌نژاد در خصوص بازرسی‌هایی که ممکن است حریم امنیتی ایران را نشانه بگیرد نیز اظهار داشت: حفظ امنیت و توان دفاعی کشور موضوعی نیست که از طرف هیچ کشوری قابل مذاکره باشد و ما که برای حفظ امنیت و توان دفاعی کشور تلاش می‌کنیم، چطور کاری می‌کنیم که موجب از دست رفتن توان دفاعی یا تضعیف امنیت‌مان شود؟

وی خاطرنشان کرد: اظهاراتی که از گوشه و کنار می‌شنوید که براساس اصول تفاهم، بازرسی‌های گسترده‌ای از صنایع نظامی ایران به عمل می‌آید، کاملا غیرواقعی است.

عضو تیم مذاکره کننده هسته‌ای با بیان اینکه یکی از اصولی که همواره در مذاکرات دنبال می‌کردند، بحث توان موشکی ایران بود و اصرار داشتند که در این تفاهم این موضوع در نظر گرفته شود، تصریح کرد: ولی از همان ابتدا گفتیم که اگر می‌خواستیم قطعنامه‌های شما را اجرایی کنیم، پشت میز مذاکره قرار نمی‌گرفتیم و آمده‌ایم تا این قطعنامه‌ها را لغو کنیم و برای آنها نیز این موضوع جا افتاده که اگر بخواهند آن سیاست‌ها را دنبال کنند، قطعا به جایی نمی‌رسند.

وی در پاسخ به سؤالی در خصوص اجرای توافق جامع و نیاز به واردات اورانیوم غنی شده در آینده در صورت اجرای توافق جامع، گفت: برای آنکه به مرحله‌ای برسیم که سوخت نیروگاه‌های آینده خود را تأمین کنیم، به چند سال تلاش مضاعف نیاز داریم که با ماشین‌های موجود این موضوع عملی نیست و ایران برای توسعه و مدرن سازی ماشین‌های سانتریفیوژ خود نیاز به فعالیت‌هایی (تحقیق و توسعه) دارد که در تفاهمنامه به این موضوع اشاره شده است.

بعیدی‌نژاد اضافه کرد: براساس تفاهم ایران به یکی از کشورهای صادرکننده سوخت هسته‌ای نیز تبدیل خواهد شد و در خصوص تأمین سوخت در آینده مشکلی نخواهیم داشت.

مدیرکل امور سیاسی و امنیت بین‌المللی وزارت خارجه درباره فکت شیت آمریکایی نیز گفت: فکت شیت آمریکا در همان لحظه صدور تکذیب شد چرا که بیانگر تفاهمنامه دو طرف نیست و صرفا روایت آمریکایی از مذاکرات است که در این راستا شاهد انتشار فکت شیت فرانسوی نیز بودیم که با نوع آمریکایی آن متفاوت بود. نباید این فکت شیت ماحصل مذاکرات ما قلمداد شود.

عضو تیم مذاکره کننده ابراز اطمینان کرد که برنامه‌های هسته‌ای ایران گسترش خواهد یافت و محدودیت‌های پذیرفته شده به هیچ وجه ضربه‌ای به توانمندی هسته‌ای کشور نمی‌زند.

وی همچنین افزود: تداوم برنامه غنی سازی ایران از سوی شورای امنیت سازمان ملل و ۱+۵ پذیرفته شده و همان خواسته‌هایی که در گذشته داشته و براساس آن قطعنامه صادر کرده‌اند را نادیده گرفته‌اند.

بعیدی‌نژاد درباره اینکه توافقنامه‌ها باید به مجلس بروند و تایید شوند و آیا بر همین مبنا نام این سند تفاهمنامه گذاشته شد تا نیازی به تأیید مجلس نداشته باشد، گفت: این یک برنامه اقدام مشترک است که توسط همه اعضای مذاکره کننده مورد تأیید قرار گرفته و همه اذعان دارند که این سند در قالب یک توافقنامه حقوقی قابل تعریف نیست و به همین دلیل آنها این سند را برای تایید به مجالسشان نمی‌برند. اما ما از اینکه این تفاهمنامه به مجلس برود، نگرانی نداریم؛ چرا که در سایه مقام معظم رهبری هستیم و توافق ژنو نیز با نظر مقامات عالی نظام حاصل شد که اگر توافق جامع نیز مورد نظر آنها باشد، مجلس نیز همدلانه با دولت همکاری می‌کند.

وی افزود: برای ما قابل تصور نیست که تفاهمنامه‌ای که با نظر مقامات عالی کشور باشد، از سوی مجلس با مشکل روبرو شود.

عضو تیم مذاکره کننده با ذکر این نکته که اگر این تفاهمنامه حقوقی باشد آن کشورها نیز باید این سند را به مجالس خود ببرند، خاطرنشان کرد: بنابراین در فضای به وجود آمده که کنگره نه تنها موافق تفاهم نیست، بلکه به دنبال تحریم‌های جدید است با مشکلاتی روبرو می‌شویم و بر این اساس تصمیم جمع بر این شد تا این سند تفاهمنامه باشد.

بعیدی‌نژاد در خصوص عصبانیت در هنگام مذاکرات نیز گفت: مذاکرات فراز و نشیب‌های زیادی دارد و ممکن است از شدت عصبانیت برخی مواقع متوقف شود که طبیعی است. اما همواره تلاش کردیم تا متانت خود را حفظ کنیم و علی‌رغم اختلافات کمک کنیم تا رویه‌ای شکل بگیرد تا مذاکرات ادامه یابد.

مدیرکل امور سیاسی و امنیت بین‌المللی وزارت خارجه درباره توقف تحریم‌های آمریکا نیز عنوان کرد: به هیچ وجه بحث تعلیق مطرح نیست، چرا که صادر کننده تحریم‌ها یعنی کنگره باید آنها را لغو کند و کنگره نیز به هیچ وجه این تحریم‌ها را لغو نمی‌کند اما جایگزین لغو در این تفاهم توقف است که براساس قانون اساسی آمریکا، رئیس جمهور این اختیار را دارد که اجرای مصوبات کنگره را متوقف کند و در این تفاهم دولت آمریکا پذیرفته که براساس اختیارات رئیس جمهور تمام تحریم‌های وضع شده را متوقف کند.

بعیدی‌نژاد درباره زمان و مکان دور بعدی مذاکرات ایران و 1+5 با بیان اینکه در حال گفت‌وگو در این زمینه هستیم، گفت: طی 10 روز آینده مشخص می‌شود.

وی در پایان در پاسخ به این سؤال که اگر به توافق جامع نرسیم، چه خواهد شد؟ یادآور شد: این مشکلی است که ۱+۵ باید نگران آن باشد، زیرا ما صادقانه وارد مذاکرات شدیم و آنها می‌دانند که اگر این فرصت را از دست بدهند معلوم نیست چه زمانی دوباره فرصت بیابند و در آن زمان نیز ایران که برنامه هسته‌ای خود را ادامه داده، با تکنولوژی گسترده‌تر وارد مذاکرات با آنها خواهد شد.

به گزارش خبرنگار فارس، در این همایش همسر شهید علیمحمدی از شهدای هسته‌ای نیز حضور داشت و با بعیدی‌نژاد گفت‌وگو کرد.

انتهای پیام/

[کد خبر:AJ485]
پايگاه خبري تحليلي آينه ي جم


نوشتن دیدگاه

جدیدترین مطالب