موسسه علوم و امنیت بین‌الملل آمریکا در گزارشی مدعی شد که توافقی که شامل دسترسی بازرسان آژانس به تأسیسات نظامی ایران نشود، بیهوده است و نباید به آن تن داد.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، موسسه علوم و امنیت بین‌الملل آمریکا (ISIS) گزارشی را به تازگی منتشر کرده و مدعی شده است که هرگونه توافق بلندمدت هسته‌ای با ایران باید شامل دسترسی به تأسیسات نظامی ایران شود.

در ابتدای این گزارش اینگونه آمده است: از زمان حصول چارچوب توافق ایران و 1+5، اظهارنظرات زیادی از مقامات ایرانی شنیده‌ایم مبنی بر اینکه بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) اجازه بازرسی از تأسیسات نظامی در ایران را ندارند. این اظهارات ظاهراً در این زمان که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شواهدی از فعالیت‌های هسته‌ای اعلام نشده ایران در این مکان‌ها را دارد، نشانگر این مطلب است که ممکن است دلایلی داشته باشد.

این موسسه آمریکایی ادامه داده است: برخی از مقامات ایران حتی تصریح کرده‌اند که هیچ کشوری تاکنون به بازرسان اجازه بازدید از سایت‌های نظامی را نداده است اما در صورتیکه چنین بازرسی‌هایی وجود نداشته باشد، دیگر چه توافقی با ایران باقی می‌ماند. چه مکانی برای مخفی کردن دستگاه سانتریفیوژ یا دستگاهی برای تولید سلاح هسته‌ای بهتر از سایت‌های نظامی وجود دارد؟

این گزارش سپس ادعاهایی را درباره فردو مطرح کرد و نوشت: ایران پیش از این در حال ساخت تأسیسات هسته‌ای مخفیانه در پایگاههای نظامی مچ‌گیری شده بود. دقیقاً همان کاری که با سایت فردو کرد و ساخت مخفیانه این سایت را اوایل دهه 2000 آغاز کرد.

«رونالد برگس» مدیر سابق آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا در یک بیانیه آماده شده برای کمیته نیروهای مسلح سنا در آوریل 2010، «ساخت سایت مخفیانه غنی‌سازی واقع در پایگاه نظامی سپاه قدس در نزدیکی قم را که در پاییز 2009 فاش شد را توضیح داد. وقتی سپاه قدس و رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران می‌گویند که بازرسان حق دسترسی به تأسیسات نظامی را ندارد، ما همگی باید فردو را به یادآوریم.

این گزراش سپس گزارش خود را به این سمت سوق داد: اگر ایران در توافق بلند مدت از این بند معاف شود، بار دیگر دسترسی به سایتی را که آژانس فکر می‌کند اقدامات محرمانه مرتبط با ساخت تسلیحات هسته‌ای در آنجا صورت می‌گیرد را رد خواهد کرد. ایران در حال حاضر دسترسی به سایت نظامی پارچین را در حالی رد می‌کند که آژانس این سایت را مرتبط با اقدامات گذشته مرتبط با تولید تسلیحات هسته‌ای ایران می‌داند. ایران تمایل دارد، آژانس را دور از تأسیسات پارچین نگه دارد.

موسسه علوم و امنیت بین‌الملل در پایان نتیجه‌گیری کرد: در واقع، سوال اینجاست که چرا یک نفر باید انقدر احمق باشد که توافقی را به امضا درآورد که بازرسان را از دسترسی به سایت نظامی در ایران در صورتیکه آژانس شواهدی از تقلب درباره توافق هسته‌ای داشته باشد، منع کند.

هیأت‌های دیپلماتیک ایران و کشورهای موسوم به گروه 1+5 پنجشنبه (13 فروردین ماه) اعلام کردند به تفاهمی بر سر چارچوب توافق نهایی رسیده‌اند که قرار است زیربنای ادامه رایزنی‌ها تا ضرب‌الاجل خودخوانده 30 ژوئن (9 تیرماه) باشد.

بیانیه مشترکی که «محمدجواد ظریف» وزیر خارجه ایران و «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در لوزان قرائت کردند به مشخص کردن رئوس چارچوبی می‌پردازد که طرفین برای توافق نهایی به آن رسیده‌اند.

علاوه بر این، ایران و آمریکا همزمان سندهای جداگانه و متفاوتی منتشر کرده‌اند که به شرح جزئیاتی از مفاد مورد توافق طرفین می‌پردازد. محمد جواد ظریف سند طرف آمریکایی (فکت‌شیت) را رد کرده و آن را تلاش طرف آمریکایی برای مصادره به مطلوب تفاهم یاد شده خوانده است.

انتهای پیام/

[کد خبر:AJ631]
پايگاه خبري تحليلي آينه ي جم


نوشتن دیدگاه

جدیدترین مطالب