آینه جم؛ کمبود نظارت و بی توجهی مسئولان به زنجیره تولید نان در استان بوشهر سبب شده که هم اکنون سلامت مردم به شکل دردناکی به مخاطره بیافتد.

6019_142.jpg

بر اساس گزارش سوک، اگر تا یک دهه پیش فقط کیفیت بد نان بوشهر صدای استانداران را هم در آورده بود به گونه ای که جهانبخش استاندار دولت دهم اولین اولویتش را اصلاح کیفیت بد نان بوشهر دانست از دو سال پیش بدین سو با ماده خطرناکی به نام جوهر قند برای تخمیر و آماده شدن زودهنگام خمیر، افزایش خاصیت کششی آن و سفید کردن نان مواجه هستیم که سلامت مردم را به شکل جدی در حد شیوع سرطان مورد تهدید قرار داده است.

 هر چند بعد از هدفمندی یارانه ها قیمت نان بارها افزایش یافت اما مسئولان بدون توجه به کیفیت پخت نان و نظارت دقیق بر آن سلامت مردم را به دست عده ای سپرده اند تا با استفاده از غفلت مردم آنها را با انواع و اقسام بیماری هایی مانند ناراحتی های گوارشی ، کبدی ، کلیوی و قلبی عروقی آشنا کنند که بعضی از آنها قابلیت تبدیل به سرطان دارند این در حالی است که محدود نمونه گیری های انجام شده توسط کارشناسان بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشت و درمانی استان بوشهر وجود جوهر قند (بلانکیت) در پخت نان را تایید کرده است.

عدم آموزش نانوایان، عدم فرهنگ سازی مناسب به مردم در خصوص مضرات استفاده از نان سفید و غیرسبوس دار، خلاء قانونی و برخورد جدی با متخلفان مواردی است که امروز با نظارت سرد مسئولان، سلامت و بهداشت مردم استان را تهدید می کند.

عدم اطلاع کافی مردم از این موارد و نیز فرهنگ و باورهای رایج غلط در جامعه موجب شده است مردم به این موارد اعتراض نداشته باشند و سودجویان نیز با انجام این تخلفات ضمن تهدید جدی سلامت جامعه به فکر منفعت طلبی باشند.

البته در کنار این نوع بی توجهی نانوایان و مسئولان ناظر مردم نیز به اشکال دیگر خود را در معرض بیماری های ناشی از نوع نگداری نان قرار می دهند که یکی از این موارد به نحوه نگهداری نان در منزل می رسد که برخی از افراد ترجیح می دهند نان خریداری شده را در فریزر نگهداری کنند که به دلیل عدم بسته شدن کامل کیسه فریزر نان خاصیت خود را از دست می دهد.

در این حالت نان به دلیل سرمای بیش از حد ناشی از منجمد شدن دچار سوختگی می شود که عوارض زیادی برای سلامت مردم دارد که با توجه به فرارسیدن فصل گرما توصیه می شود مردم در نگهداری نان های خریداری شده دقت لازم را داشته باشند.

 اگر مردم علاقمند هستند نان های خریداری شده را در فریزر نگهداری کنند باید از بسته بودن کامل کیسه فریزر اطمینان کامل را داشته باشند وگرنه نان دچار سوختگی ناشی از منجمد شدن می شود که این برای سلامتی مضرر است.

متاسفانه با افزایش قیمت نان در سالهای اخیر نه تنها کیفیت آن افزایش نرفته بلکه شاهد افت کیفیت، سوختگی، خمیر بودن، کاهش وزن و در برخی مواقع تغییر طعم آن هستیم.

این در حالی است که بخشی از نانواها هیچ توجهی به گلایه های مردم نداشته و حتی برخی از آنها هراسی از شکایت به مراجع قانونی نیز ندارند و تنها در مقابل شکایت از نامطلوب بودن نان می گویند نخرید بروید شکایت کنید.

شاید مردم از استفاده برخی نانوایان از افزودنی های غیربهداشتی و غیرمجاز به اندازه کافی اطلاع ندارند اما درد مشترک همه کیفیت و طعم پایین نان های تولیدی است موضوعی که بسیاری از افراد آن را به تخصص پایین نانوا ربط می دهند این در حالی است که تولید نان یک زنجیره ای است که نانوا تنها بخش کوچکی از آن به شمار می رود.

البته در خصوص کیفیت نان همه تقصیرها نباید متوجه نانوا و نانوایی ها دانست بلکه مهمترین دلیل کیفیت نان مربوط به نوع آرد است که  وقتی کیفیت آرد پایین باشد انتظار نان خوب را نمی توان داشت.

بر اساس شنیده ها متاسفانه کارخانه های تولید آرد هم اکنون آرد باکیفیت و مرغوب را به مراکز تولید مصارف صنعتی با قیمت بالاترعرضه و آرد بی کیفیت را به نانوایی ها ارسال می کنند و این موجب می شود که نان ماندگاری نداشته باشد در حالی که مردم فکر می کنند این کیفیت پایین به مهارت نانوا بستگی دارد.

جوهر قند یا سدیم دی تیونیت، پودری سفیدرنگ با ترکیب گوگردی است که کاربرد صنعتی دارد و در رنگرزی برای از بین بردن رنگ، در بازیافت کاغذ باطله، سفید تر کردن و نیز تهیه رنگ کله قند و درست کردن آبنبات های سفید مورد استفاده قرار می گیرد .

این ماده که ترکیبی از اکسیژن، گوگرد و سدیم است محیط معده را تغییر می دهد و مانع جذب املاح مفیدی مثل آهن، روی و کلسیم می شود و در دراز مدت روی ژنها تاثیر نامطلوب می گذارد.

جوهر قند همچنین فشار خون را افزایش می دهد و باعث تغییر شرایط هضم و جذب غذا و مواد مغذی در درازمدت می شود. ضمن اینکه این ماده دریافت ریزمغذی ها را دچار مشکل می کند و سبب از بین رفتن پرزهای روده و معده می شود؛ بنابر این جوهر قند، سبب سوء تغذیه پنهان می شود.

کارشناسان معتقدند که جوهر قند، مانع عملکرد آنتی اکسیدان ها می شود که فعالیت رادیکال های آزاد را به عنوان عناصر سرطان زا در بدن خنثی می کنند و در نبود آنها، بدن در برابر عوامل سرطان زا بی دفاع می شود بنابراین مصرف این ماده به طور غیرمستقیم احتمال ابتلا به سرطان به ویژه سرطان های دستگاه گوارش را بشدت بالا می برد. 

به نظر می رسد که برای برون رفت از این شرایط ، اصلاح و فرهنگ سازی در خصوص باورهای رایج در مورد نان، افزایش نظارت و بازرسی ها و اطلاع رسانی های مناسب در کنار ارائه آموزش های تخصصی لازم به نانوایان بتواند تا حدی مردم را نسبت به مضرات موجود از بابت استفاده از نان های سفید شده نجات دهد.

[کد خبر:AJ4459]
پايگاه خبري تحليلي آينه ي جم

کانال تلگرامی پايگاه خبري تحليلي آينه ي جم