به گزارش "آینه جم" صنایع دستی هر منطقه جزوی از فرهنگ و آداب و رسوم آن منطقه به شمار می رود که علاوه بر نشان دادن سنن قدیمی آن منطقه می تواند گویای ریشه فرهنگ و تمدن در آن منطقه باشد.
در بحث هنر و صنايع دستي ، شهرستان جم را ميتوان بدون اغراق يكي از مهدهاي مهم هنر و صنايع دستي استان بوشهر ناميد .در واقع ديار جم و ريز دارای صنایع دستی و سوغات منحصر به فردی است که بعضا در نوع خود در استان بی نظیر است.
در قديم صنايع دستي متنوعي نظير: حصير بافي،قالي بافي،گبه و گليم بافي،قلاب بافي،گيوه دوزي و انواع رودوزي هاي سنتي ميان ساكنين اين منطقه رايج بوده كه بعضي از آنها با ماشینی شدن ابزار آلات زندگی و بي توجهي به مشكلات فعالين و هنرمندان اين حوزه دستخوش تغييراتي شده است و برخي ديگر نيز با گذشت زمان یکی پس از دیگری به بوته فراموشی سپرده می شوند . در واقع این روزها هنر و صنایع دستی در شهرستان شهرستان جم رونقی ندارد و پیامد این امر به کم رونق شدن صنایع دستی منطقه در دهه اخیر منجر شده و اگر قرار باشد این رویه ادامه پیدا کند باید منتظر منسوخ شدن برخی رشتههای صنایع دستی موجود در ديار جم و ريز باشیم.
در ميان شاخه هاي متنوع صنايع دستي، هنرهاي حصير بافي به دليل وجود درختان فراوان خرما در شهرستان جم از قدمت بالايي برخوردار مي باشد.
در هنرحصير بافي قابليت انعطافپذيري و شكلگيري بالاي برگ درخت خرما سبب شده تا مواد اصلي اين هنر را تشكيل دهد و از طرفي تنيده شدن اين برگها با دستان هنرمندان از نظم و زيبايي خاصي برخوردار مي گردد كه چشم را نوازش ميدهد و به نوعي ميتوان گفت خاطرات زيباي زندگي گذشتگان اين ديار نيز در اين آثار زنده ميشود.
بيشك سخن گفتن از صدها هنر و صنايع دستي هنرمندان اين شهرستان، قطعاً در اين مقال نميگنجد، جايي كه اکثر هنرمندان آن به صورت گمنام و تعداد انگشت شماري نيز در کارگاههای خانگی خود به صورت آزاد مشغول فعالیت میکنند.
اما مراجعه ما به مغازه ي كوچك و باصفاي دي يوسف رفعت پور ، اين بانوي مهربان و خوش اخلاق شهر ريز بهانهاي شد تا به بررسي ظرفيتها و پتانسيلهاي هنري اين رشته در شهرستان جم بپردازيم.
دي يوسف از محدود فعالان رشته حصير بافي در بخش ريز است كه به صورت اجراي زنده در مغازه خود به ساخت انواع وسايل حصيري مي پردازد و به گفته خود بيشتر انگيزهاش را زنده نگهداشتن ميراث هنري اجداد و نياكان گذشته اين ديار عنوان مي كند.
دي يوسف سالهاست كه با هنرمندي تمام و دستانی ورزیده ، برگ هاي درخت خرما را به هم بافته و آثار بی نظیری را از خود بر جای می گذارد و همشهرياني که خریدار این کالاها هستند ، قدر این دستان پرتوان را به خوبی می دانند، دستاني كه امروز يك تنهايي اين حرفه ي قديمي را در شهر ريز زنده و سرپا نگه داشته است.
افرادي كه که با تمام کاستی ها ، سالها هنر این مرز و بوم را حفظ کرده اند اما هنوز هم از حداقل امکانات حمايتي برخوردار نیستند . صنایع دستی و هنرمندان این حوزه اگر مورد حمایت قرار نگیرند صنایع دستی اين ديار كه ميراث هنري گذشته گان بوده است به فراموشی سپرده می شوند .
در ادامه به بررسي برخي راهكارهاي احياي اين صنعت مي پردازيم:
راهكارهاي احياي صنعت صنايع دستي در شهرستان
- راه اندازی كارگاههاي كوچك در قالب فعاليت يك تعاوني
- برگزاري دوره هاي آموزشي به علاقمندان رشته هاي صنايع دستي
- اعطاي وام و تسهيلات به هنرمندان فعال اين مشاغل به منظور تقويت كارگاههاي صنايع دستي، ايجاد اشتغال و رونق دادن به صنايع دستي
- برپایی نمایشگاههاي مستمر و فصلي در ديگ رمنتطق استان به منظور معرفی استعدادها و تواناییهای هنرمندان اين رشته
- استفاده از ظرفيت هاي گردشگري جم و ريز خصوصا در ايام نوروز همچنين بكارگيري ظرفيت هاي صنعت نفت و گاز منطقه برا ي حمايت و فروش آثار توليدي اين رشته
در كنار راهكارهاي اشاره شده مي توان با كمك فرماندار محترم شهرستان ، مسئولان ادارات را تشويق كرد تا برخي از تجهيزات و لوازم مورد نياز ادارات خود را از توليدات هنرمندان صنايع دستي خريداري نمايند .همچنين مي توان ادارات را ملزم به نمايش اشياي صنايع دستي در محيط اداره و در ديد مراجعان خود نمود.
بدون شك ماندگاری هنر ، با حمایت و معرفی صحیح آن حاصل می شود . اميدوارم اين گزارش زمينه اي را فراهم سازد تا برای حفظ ارزش های فرهنگی ديار جم و ريز به رونق اين رشته كمك نمايد.
چراكه توجه به هنر و ارزش هاي فرهنگي میتواند سبب ارتقا سطح زندگی شده و اوقات فراغت بسياري از دختران و پسران منطقه را غنی سازد.
از طرفی خانوادهها با سوق دادن فرزندانشان به سمت یادگیری و خلق آثار هنری فاخر میتوانند آنها را از خطرات و آسیبهای اجتماعی به راحتی حفاظت کنند و رضایتمندی را در نوجوانان و جوانان خود گسترش دهند/منیع:ریزپاد
