محمد کریمی نژاد:
در ابتدا باید بگوییم که حال حاضر هیچ شواهدی مبنی بر احتمال ابتلا به بیماری کووید 19 در صورت تماس و مصرف مواد غذایی وجود ندارد. ویروس کرونا جدید که عامل ایجاد کنندهی بیماری کووید 19 است در بیشتر موارد از طریق قطرههای تنفسی به صورت فرد به فرد منتقل میشود. زمانی که فرد عطسه یا سرفه میکند و یا حتی صحبت میکند، احتمال انتقال این ذرات به فرد دیگر وجود دارد.
با این همه اگر سطوح و اشیا مانند بستههای مواد غذایی و یا غذاها آلوده به ویروس باشد و شخص بعد از تماس با آنها، دهان، بینی، چشمها و صورت خود را لمس کند، احتمال ابتلا به بیماری کووید 19 وجود دارد. توجه کنید که به نظر نمیرسد که این مورد راه اصلی ابتلا به بیماری باشد.
بعد از خرید و تماس با بستههای مواد غذایی و پیش از آماده کردن وعدههای غذایی شستن دستها با آب و صابون به مدت 20 ثانیه بسیار اهمیت دارد. اگر آب و صابون در دسترس نبود، باید از ژلهای ضدعفونی کننده دست حاوی حداقل ۷۰ درصد الکل استفاده کرد. همهی قسمتهای دست باید با مایع یا ژل ضد عفونی کننده آغشته شده و بعد از آن باید اجازه داد که دست در معرض هوا خشک شود.
فراموش نکنید که همیشه برای کم کردن خطر انتقال بیماری از طریق غذا باید اقدامات ایمنی لازم را به درستی انجام دهید.
میزان خطر ابتلا به ویروس کرونا از طریق مواد خوراکی
خطر ابتلا به ویروس کرونا از طریق غذا، آب آشامیدنی تصفیه شده یا بستههای حاوی مواد غذایی بسیار کم است
• خطر ابتلا به بیماری کووید 19 از راه مصرف غذایی که در خانه پخته میشود، یا غذای رستورانی و بیرون بر بسیار کم است. در حال حاضر هیچ گونه شواهدی دال بر انتقال بیماری از طریق مواد غذایی وجود ندارد.
نحوه رعایت نکات ایمنی در رابطه با ویروس کرونا و مواد غذایی در آشپزخانه
در هنگام تماس با مواد غذایی، قبل، حین و بعد از آماده سازی وعدههای غذایی موارد زیر را رعایت کنید:
• ویروسی که باعث بیماری کووید 19 میشود، قادر به رشد و تکثیر روی مواد غذایی نیست. باکتریها میتوانند روی مواد غذایی رشد کنند اما ویروسها برای ادامهی حیات و تکثیر نیاز به یک میزبان زنده همچون انسان یا حیوان دارند.
• در حال حاضر هیچگونه شواهدی مبنی بر انتقال بیماری بین انسانها از طریق مواد غذایی وجود ندارد. با این همه بهتر است که مواد غذایی در دمای مناسب به خوبی پخته شوند تا از احتمال انتقال بیماریهای مرتبط با مواد غذایی جلوگیری شود.
• ویروس کرونا در آب آشامیدنی یافت نشده است. سازمانهای مربوط با رعایت پروتکلهای لازم آب آشامیدنی سالم در اختیار شهروندان قرار میدهند.
نکات مهم دربارهی تمیز کردن سطوح
سطوح آشپزخانه باید مرتب با محصولات ضدعفونی کنندهی استاندارد تمیز شود. میتوان به راحتی در خانه هم این محلول را ساخت. 5 قاشق غذاخوری یا یک سوم پیمانه مایع سفید کنندهی بدون بو حاوی کلر را در 3.78 لیتر آب مخلوط کنید. اگر به مقدار کمی از محلول ضدعفونی کننده نیاز دارید، کافیست 4 قاشق چای خوری مایع سفید کننده را در یک لیتر آب حل کنید. محلول را روی سطوح پاشیده و یک دقیقه به آن فرصت دهید. پیش از تهیهی وعدههای غذایی روی سطوح آشپزخانه و کانتر آشپزخانه محلول ضد عفونی کننده را آبکشی کنید.
هشدار: هرگز از این مواد ضد عفونی کننده روی مواد غذایی و یا بستههای حاوی مواد غذایی استفاده نکنید.
• اگر یکی از اعضای خانواده بیمار باشد، باید سطوحی که فرد زیاد با آنها در تماس است، مانند دستگیرههای در، کانتر آشپزخانه، لولههای آب، پریزهای برق مرتب ضد عفونی شوند.
چگونگی تماس روزانه با بستههای حاوی مواد غذایی در زمان شیوع ویروس کرونا
جا به جا کردن غذاهای بسته بندی شده
• محصولات خریداری شده، مانند گوشت مرغ و گوشت قرمز، غذاهای دریایی، تخم مرغ و دیگر مواد غذایی فاسد شدنی تا 2 ساعت بعد از خرید باید در یخچال قرار داده شوند.
• هرگز از مواد ضدعفونی کننده مانند مایع سفید کننده و یا مواد حاوی آمونیاک مخصوص ضد عفونی کردن سطوح روی مقواها، کارتنها و یا کیسههای پلاستیکی حاوی مواد غذایی استفاده نکنید.
• اگر از کیسههای پارچهای استفاده میکنید، بعد از هربار خرید طبق دستورالعملهای موجود به دقت آن را شسته و با بالاترین درجه حرارت ممکن خشک کنید.
↑نحوه درست جا به جا کردن و تمیز کردن مواد غذایی تازه در زمان کرونا
• محصولات غذایی را با صابون، مایع سفید کننده، مایع ضدعفونی کنندهی دست، الکل یا دیگر مواد شیمیایی نشویید.
• به آرامی مواد غذایی تازه مانند میوهها و سبزیجات را با آب سرد بشویید
• با یک برس تمیز به آرامی میوهها و سبزیجاتی همچون سیب زمینی، خیار و طالبی را تمیز کنید. این کار را حتی در صورتی که قصد خوردن این مواد را با پوست ندارید انجام دهید.
• تاکنون شواهدی مبنی بر اثر بخشی استفاده از نمک، فلفل، سرکه، آبلیمو برای از بین بردن میکروبها گزارش نشده است.
↑خرید و جابه جایی گوشت قرمز، گوشت پرندگان و غذاهای دریایی در حجم زیاد در زمان کرونا
بسیاری از افراد این روزها گوشت مورد نیاز مصرفی خود را در حجم زیاد تهیه میکنند. با وجود اینکه هیچگونه شواهدی مبنی بر انتقال ویروس کرونا از طریق مواد غذایی وجود ندارد، اما لازم است که نکات ایمنی رعایت شود:
• بعد از خرید گوشت قرمز و سفید و غذاهای دریایی تا زمان رسیدن به خانه و قرار دادن آنها در یخچال با استفاده از بستههای یخ دمای آنها را پایینتر از 5 درجه نگه دارید.
• هرگز مواد پروتئینی فاسد شدنی که حتماً باید درون یخچال نگهداری شوند را تا دو ساعت در دمای محیط قرار ندهید. اگر درجه حرارت هوا بالاتر از 32 درجه سانتیگراد است، این مواد پروتئینی نباید بیشتر از یک ساعت در دمای محیط باقی بمانند و باید هرچه سریعتر به درون یخچال منتقل شوند.
• به محض رسیدن به خانه این مواد باید بسته بندی شده و در یخچال و یا فریزر نگهداری شوند.
• از آنجای که امکان نشت مایعات از گوشت وجود دارد، محفظهای درون اتومبیل خود قرار داده و بستههای خریداری شده را درون آن قرار دهید. با این کار امکان ضدعفونی کردن و تمیز کردن محیط وسیله نقلیه آسانتر خواهد بود. اگر در هر صورت نشت مایعات اتفاق افتاد، میتوان با استفاده از آب گرم و صابون و یا محلول مایع سفید کننده، محیطی که در تماس با گوشت خام بوده است را تمیز کرد.
جا به جا کردن گوشت حیوانات وحشی در زمان کرونا
در حال حاضر هیچ گونه شواهدی مبتنی بر انتقال ویروس عامل بیماری کووید 19 در صورت مصرف گوشت حیوانات وحشی شکار شده وجود ندارد. با این همه احتمال ابتلا به دیگر بیماریها هنگام آماده سازی مواد غذایی در افراد شکارچیها وجود دارد. این افراد در هنگام برداشت گوشت از حیوانات شکار شده باید نکات بهداشتی را رعایت کنند.
• هرگز به حیوان بیمار و یا مرده دست نزنید.
• بعد از شکار، گوشت را بلافاصله در دمای پایین قرار دهید.
• از قطعه قطعه کردن ستون فقرات شکار و خوردن مغز آن به شدت خودداری کنید
• در هنگام جا به جا کردن و تمیز کردن گوشت شکار:
• دستکش پلاستیکی یا یکبار مصرف بپوشید.
• از خوردن، آشامیدن و سیگار کشیدن خودداری کنید.
• بعد از پایان جا به جایی و تمیز کردن گوشت شکار:
• دستهای خود را کاملاً با آب و صابون بشویید.
• چاقو، تخته آشپزخانه و سطح کانتر آشپزخانه که با گوشت شکار در تماس بوده را با آب و صابون بشویید و بعد از آن محیط را ضدعفونی کرده و آب کشی کنید.
• گوشت شکاری را کاملاً بپزید (دمای داخلی گوشت پخته شده باید به 73 درجه سانتیگراد یا بالاتر برسد.
• گوشت شکار خام و یا حاوی خون نباید خورده شود و افرادی که در معرض خطر ابتلا به انواع عفونتها هستند هم نباید با آنها در تماس باشند.
• دستورالعملهای مراکز بهداشت محلی در مورد مصرف گوشت حیوانات وحشی را به دقت مطالعه کرده و به آنها عمل کنید.
•
•
• نکات مهم دربارهی ویروس کرونا و مواد مغذی لازم برای سلامتی
• برای مقابله با استرس ناشی از بیماریهای همه گیر جهانی مانند کووید 19 با خوردن مواد مغذی از بدن خود مراقبت کنید
• مکملهای غذایی نقش قطعی در درمان و یا پیشگیری از ابتلا به بیماری کووید 19 ندارند. برخی از ویتامینها و مواد معدنی مانند ویتامین های د و ث روی عملکرد دستگاه ایمنی و چگونگی مبارزه با عفونتها، التهاب و تورم اثر میگذارند.
• بهترین منبع تامین کنندهی ویتامینها و مواد معدنی، مواد غذا هستند. سبزیجات و میوهها سرشار از ویتامین ث، غذاهای دریایی، شیر کم چرب و مواد لبنی غنی شده سرشار از ویتامین د و گوشت بدون چربی، غذاهای دریایی، حبوبات، آجیل و خشکبار سرشار از روی هستند.
• اگر مکملهای غذایی در مقدار زیاد، به همراه دیگر مکملها و داروها و یا قبل از جراحی و یا در صورت ابتلا به بیماریهایی خاص مصرف شوند، ممکن است اثرات جانبی و عوارضی در فرد ایجاد کنند.
• پیش از مصرف ویتامینها و مکملهای غذایی حتماً با پزشک عمومی و یا دکتر داروساز مشورت کنید. اگر قصد جایگزینی این داروها با مواد غذایی و یا دیگر داروها را دارید باید حتماً پزشک خود را در جریان قرار دهید.
• این روزها به خاطر نیاز جامعه مصرف مواد غذایی کنسرو شده و بسته بندی شده افزایش پیدا کرده است. حتماً پیش از مصرف این دسته مواد غذایی، جدول ارزش غذایی درج شده روی بسته را مطالعه کرده و طبق دستورالعمل گفته شده آن را مصرف کنید.
• مصرف مقدار کافی و مناسبی از سبزیجات و میوهها، پروتئینهای سبک و غلات کامل برای حفظ سلامتی اهمیت دارد. برای اطلاع از مقدار نیاز بدن خود به هر کدام از این مواد غذایی حتماً با پزشک، کارشناس تغذیه و یا کارشناسان مراکز بهداشت محلی مشورت کنید.
محمد کریمی نژاد
کارشناس و مشاوره تغذیه
اتحادخبر
[کد خبر:AJ33757]